Misschien herken je wel de volgende situatie: dat je een aantal maanden geleden of zelfs langer met hardlopen bent begonnen en dat het je eigenlijk heel goed afgaat. Je hebt een goed schema voor jezelf uitgewerkt en traint niet te vaak of te lang en als je weer gaat rennen, zit je goed in je vel en merk je dat het aardig gaat. Iedere hardloper zal dit herkennen en herkent dan ook dat je na deze periode op een gegeven moment behoefte hebt aan meer verdieping. Je wilt meer informatie hebben over hoe je loopt en hoe je lichaam hier eigenlijk steeds op reageert.

Wat is een hartslagmeter?

Als je als hardloper op dit punt bent aanbeland, dan raden we je aan om eens te gaan kijken naar het hardlopen op hartslag met een hartslagmeter. Het is namelijk erg leuk om wat verdieping te geven aan de manier waarop je hardloopt en om jezelf en je lichaam te kunnen controleren en in de gaten te kunnen houden tijdens het hardlopen. Een hartslagmeter is hier ideaal voor, omdat je niet alleen je precieze hartslag te weten komt tijdens het hardlopen, maar je ook meer te weten komt over hoe je lichaam gedurende het hardlopen steeds anticipeert.


Een hartslagmeter dus. Maar wat is een hartslagmeter eigenlijk precies? Een hartslagmeter zit ingebouwd in je sporthorloge en deze kan je helpen om het perfecte tempo tijdens het trainen te vinden of te bepalen, maar ook te voorkomen dat je te snel of te langzaam gaat rennen. Ervaren hardlopers kunnen namelijk goed afgaan op hun gevoel, dan weten ze ongeveer hoe hard ze rennen of hoe lang ze al hebben gerend. Maar voor meer beginnende hardlopers werkt een hartslagmeter enorm goed, omdat je tijdens het rennen een goed overzicht behoudt.

Wanneer moet je een sporthorloge met hartslagmeter aanschaffen?

Het is wel zo dat een hartslagmeter vooral gericht is op het verhogen van je snelheid. Als je echt pas net begonnen bent, dan ben je hoogstwaarschijnlijk eerst bezig met langer kunnen hardlopen en met je uithoudingsvermogen dus. We raden je dan ook aan om ergens in het midden van je hardloopproces (als je geen beginner meer bent, maar ook niet enorm ervaren) een hardloophorloge mét hartslagmeter aan te schaffen. Een hartslagmeter zorgt ook voor veiligheid, omdat je steeds wanneer je op je horloge kijkt, je ziet hoe je lichaam reageert.

Wat voor een sporthorloge moet ik aanschaffen?

Het aanschaffen van een hardloophorloge mét hartslagmeter kan een ingewikkelde zoektocht zijn. Er zijn veel grote spelers in de hardloopmarkt die je ervan proberen te overtuigen om hun geweldige horloge aan te schaffen. Maar wat belangrijk is voor jou als consument is jezelf het volgende afvragen: waarom wil ik een sporthorloge, wat wil ik ermee bereiken? Wil je vooral zien hoe hard je loopt, hoe lang je loopt, of vind je het vooral prettig om geen telefoon bij je te hoeven hebben? Er zijn nu ook sporthorloge waar je muziek op kunt uploaden, zodat je tijdens het hardlopen muziek kunt luisteren en je mobiele telefoon lekker thuis kunt laten.

Als je je herkent in deze wensen en vragen, dan heb je waarschijnlijk niet een heel duur sporthorloge nodig. Misschien zelfs een sporthorloge zonder hartslagmeter. Maar ben je al wat verder in het hardlopen en heb je behoefte aan meer inzicht in hoe je lichaam reageert tijdens het hardlopen en zou je aan het eind van je hardlooprondje meer gegevens willen hebben, zodat je een volgende keer nog beter kunt gaan hardlopen, dan is het zeker aan te raden om te gaan kijken naar een sporthorloge mét hartslagmeter. Het is in ieder geval fijn dat je nu weet om welke redenen je een sporthorloge moet aanschaffen mét hartslagmeter.

Hoe zit het met jouw (maximale) hartslag?

We begrijpen dat als je een sporthorloge hebt aangeschaft en hier helemaal blij mee bent, en je de eerste keer gaat rennen, je precies wilt weten wat al die getallen betekenen en hoe je deze gegevens moet aflezen. Hier moeten we wel een beetje je enthousiasme temperen, omdat het lastig is om je persoonlijke gegevens langs een meetlat van algemene gegevens neer te leggen. Er zijn geen tabellen waarin je kunt lezen met welke hartslag je een goede intervaltraining of een duurloop kunt doen. Dit komt omdat de frequentie van je hartslag tijdens het hardlopen, maar ook als je even een pauze neemt, per persoon verschilt.

Daarom moet je, na het aanschaffen van je sporthorloge, gewoon een aantal keren gaan rennen en op deze manier erachter komen wat jouw hartslag gemiddeld is. Om hierachter te komen, hebben we hier een truc voor bedacht. Je kunt namelijk ongeveer bepalen wat jouw maximale hartslag is en als je dit weet, dan ben je al een heel eind verder. Sommige mensen zeggen dat je 220 min je leeftijd kunt doen en dat je op deze manier kunt uitrekenen wat je maximale hartslag is, maar we willen je het volgende zeggen: dit sommetje is onbetrouwbaar.

Het goed berekenen van jouw (maximale) hartslag

Wat we je wel aanraden is om een afspraak te maken bij een sportarts of een inspanningsfysioloog. Al zijn er ook tests waarin je dit zelf kunt bepalen, als je bijvoorbeeld geen geld wilt uitgeven aan zo’n professionele sessie en je vooral voor de lol wilt hardlopen. Het is in ieder geval fijn om je maximale hartslag te weten en dit verschilt dus bij iedereen. Ben je er al over uit of je een hardloophorloge met een hartslagmeter gaat aanschaffen of alleen een sporthorloge zonder hartslagmeter? We hopen dat je je keuze hebt kunnen maken.

Op deze website geven we je graag allerlei interessante informatie in uitgebreide artikelen over hardlopen, want hardlopen is geweldig om te doen, genieten in de buitenlucht, en je zult nog meer genieten als je de juiste materialen, zoals schoenen en kleding hebt, maar ook als je gebruikmaakt van een sporthorloge, omdat dit je meer rust en overzicht kan geven. We willen je in ieder geval zeggen dat je op deze website nog meer artikelen kunt lezen over hardlopen, zodat je volledig voorbereid op pad kunt en een steeds betere en snellere hardloper wordt.

Vergelijkbare berichten