Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Ondanks dat voetbal als nummer één sport wordt beschouwd is dat qua actieve deelnemers waarschijnlijk niet helemaal waar. Bij het bekijken van de populairste sporten kijken ze naar de ledenaantallen. Omdat veel mensen alleen hardlopen of met vrienden, maar niet in clubverband is het moeilijk om een schatting te maken van alle hardlopers in Nederland. Het gaat om vele honderdduizenden actieve hardlopers. Het is een makkelijke sport om zelf te doen en gemakkelijk om te leren. Het moeilijke aan hardlopen is het bepalen van jouw ritme en ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft. Ook een gedegen schema voor beginners is van essentieel belang.

Hardloophorloges

Een goede manier om gemotiveerd te blijven – en een stap te maken in je prestaties – is door het gebruik van een hardloophorloge. Een hardloophorloge is dé manier om jezelf te blijven pushen naar het volgende doel. Ook is het de perfecte manier om te zien op welk tempo en welke afstand voor jou geschikt is en zo op een constante manier te kunnen trainen. Niet alleen op gevoel, maar op basis van je gemeten eerdere prestaties. Ondanks dat hardlopen voor iedereen makkelijk te leren is, kun je nog steeds makkelijk blessures oplopen. Het is heel belangrijk dat je het op je eigen tempo doet. Hierdoor overbelast jij je lichaam niet. Het is ook daarom belangrijk op het langzaam op te bouwen. Je traint je lichaam om langere afstanden te rennen. Een hardloophorloge helpt je hier goed bij. Het volgt je hardloop proces en vertelt je precies wat je wel en niet kan doen.

Verschillende functies

Een hardloophorloge heeft verschillende functies die je kunnen helpen bij het hardlopen. Een daarvan is een gps tracker. De gps tracker houdt precies bij waar je bent geweest, welke route je hebt genomen en hoeveel kilometer je natuurlijk hebt gelopen. Je hardloophorloge berekent ook hoe lang je aan het lopen bent geweest. Bij sommig horloges moet je hiervoor op ‘start’ drukken en dan neemt hij de tijd tot jij weer op ‘stop’ drukt. Bij andere horloges berekent hij via je gps hoe lang je over een bepaald stuk hebt gedaan. Bij beide komt dan de snelheid eruit. Het horloge geeft dan ook aan of je niet te hard of te langzaam hebt gelopen. Alle hardloop horloges hebben een bijbehorende app. In deze app kun je altijd alle gegevens uitlezen en ook bewaren. Je krijgt hierdoor een goed overzicht van je vooruitgang.

Hartslag meting

Tijdens het hardlopen is ook het belangrijk dat je bewust bent van je hartslag. Je wil niet dat je hartslag te hoog. als dit zo is dan loop je te snel. Hierdoor krijg je sneller last van verzuring en moet je eerder stoppen. Kortom, om bewust te zijn van je inspanningsniveau, is het belangrijk dat je bewust bent je hartslag. Hoe meer je loopt op het goede tempo, hoe langer je het kan volhouden. Sommige horloges meten je hartslag via een hartslagband die je om je middel moet doen. Andere horloges hebben een ingebouwde hartslagmeter die bij je pols meet. Als je het heel belangrijk vindt om je hartslag duidelijk te hebben is het aan te raden om een horloge te kopen met een bijbehorende band. De hartslagmeting bij je pols is vaak minder nauwkeurig. De meeste moderne hardloop horloges hebben standaard gps en een hartslag meter aan boord. Maar let er op bij je aanschaf of deze basiselementen op het sporthorloge zitten als je deze functies belangrijk vindt.

Trainingsprogramma

 Als je het fijn vindt om je strak aan een programma te houden dan is het goed om een horloge uit te kiezen waar jij je eigen programma kan uploaden. De meeste apps hebben al kant en klare trainingsprogramma’s die je zo in je sporthorloge kun uploaden. Het horloge vertelt je dan tijdens het hardlopen hoe lang je nog moet. Ook is het heel handig voor interval trainingen. Het horloge laat een piepje horen wanneer je moet gaan wandelen, maar ook weer een piepje wanneer je weer moet hardlopen. Sommige horloges zijn handig om alleen om te hebben tijdens het hardlopen. Maar er zijn ook meerdere die je altijd om kan hebben. Deze horloges letten dan ook op de hoeveelheid slaap die hebt gekregen. Slaap is heel belangrijk voor je gezondheid en hierdoor kun je daar ook goed op letten.